zaterdag 5 juni 2010

Drie van de vijf in de prijzen!!!!

BARCELONA – Sneker Mark Potma is zaterdag in Barcelona Europees veteranenkampioen full contact karate (kyokushin) geworden. Er was meer Sneker succes in de Spaanse arena: Gert-Jan Pels won het brons in de klasse tot 90 kilogram en last but zeker not least Klaas Jansen pakte het brons in de zwaarste klasse, der zwaargewichten.

“Dit is een fantastisch resultaat, we hebben het geweldig gedaan”, zegt Frank Liew-On van Sportclub F en F The Inner Way. “Mark heeft zijn droom waargemaakt: eindelijk Europees kampioen.” Ook de twee derde prijzen zijn niet misselijk. “Klaas, Gert-Jan en Mark wonnen allemaal hun eerste partij met ippon (voortijdig dus).” Mark Potma besliste zelfs al zijn wedstrijden op deze magistrale wijze.

Klaas Jansen moest bij de zwaargewichten tot het uiterste. Hij versloeg in zijn eerste ronde-duel de Spanjaard Pedro Fonseca, al voor de drie minuten van het duel voorbij waren. Klaas startte agressief met zowel stoten als schoppen, ook zijn opponent liet zich niet onbetuigd. Toen Klaas hem met een low-kick hard raakte stapte de Spanjaard voortijdig uit de ring en gaf op.

In de tweede ronde tegen Kazachstaan Sayat Utegenov kreeg Jansen het zwaar tegen de sterke en zware opponent, het Sneker zwaargewicht kreeg een paar beste ‘beuken’ te verwerken. Hij zette door, wist de Kazachstaan op de grond te krijgen met een harde low-kick. Nadat hij opstond kreeg hij even later weer een snoeiharde low-kick van de Sneker en die werd de Kazachstaan teveel, strompelend gaf hij op en ging de winst naar Jansen.

De derde partij en tevens halve finale ging tegen lokale favoriet Ricardo Tineo van de organiserende dojo. Het Spaanse publiek stond uiteraard vol op de banken. Een super spannende partij waarbij na de reguliere partij van drie minuten geen verschil was, na de eerste verlenging ook niet, de daaropvolgende weging bracht ook geen verschil en de twee minuten daarna – volgens het Nederlandse kamp – ook niet. De twee matadoren bleven elkaar evenveel bestoken met trappen en vooral stoten. Drie van de vier hoekscheidsrechters vonden echter Tineo net iets beter, de vierde hoekscheidsrechter gaf het voordeel aan Klaas, waardoor de Spanjaard de meerderheid van de maximaal 5 stemmen in bezit had. De hoofscheidsrechter hoefde geen beslissing meer te nemen.

Tineo had het echter zo te verduren gekregen op zijn benen, dat hij de finalewedstrijd – voor eigen publiek notabene dus hij had het echt zwaar – opgaf! Daarmee gaf hij de winnaar van de andere halve finale, de Roemeen Romeo Beznea de overwinning.

Gert-Jan Pels kreeg in de klasse tot 90 kilogram de winst van zijn openingspartij cadeau omdat zijn Kazaakse opponent Vladimir Grinevetskiy vlak voor de wedstrijd opgaf. In zijn tweede ronde-partij ging Sneker Pels uitstekend van start tegen Roman Mingaliev uit Duitsland. Met enkele fraaie trappen zette hij hem stevig onder druk. Die kwam er alleen even onderuit als Pels even gas terug nam. Pels zijn aanvallen hadden uiteindelijk succes, want een paar rake stoten en trappen op de leverstreek leiden ertoe dat de hoofdscheidsrechters vlak voor tijd de wedstrijd in zijn voordeel besliste.

Zijn derde duel, de halve finale, ging na een felle strijd voortijdig verloren tegen de Kazachstaan Ruslan Suiyegov. De Kazak en Pels ontvlamden hevig, met Pels als actiefste. Op de momenten dat Pels even rust nam, kwam de Kazak echter sterk terug. Niet met fraaie hoogstandjes, maar met doeltreffende stoten op Pels zijn bovenlichaam. Dat leverde Pels enkele tellen rust en Suiyegov twee waza ari’s op en daardoor verloor Pels voortijdig de partij.

Veteraan Mark Potma besliste zijn openingsduel, met de Zweedse veteraan Rickard Weber, voortijdig in zijn voordeel. De 40-jarige Sneker nam meteen het initiatief en zette de Zweed onder druk met een goede low-kick. Bij de tweede low-kick vlak boven de knie (de knie mag niet worden geraakt) ging de Zweed voor de tweede keer neer en ditmaal was de partij meteen beslist.

Potma besliste zijn tweede duel ook voortijdig, tegen de Zweed Egon Axelsson De kleine geblokte opponent ging niet neer op Potma zijn low-kicks – in principe het belangrijkste wapen in het arsenaal van de Sneker - maar op eerst een uitstekende leverstoot waar de Zweed even een paar tellen rust voor kreeg en daarna maakte Potma het vakkundig af met een hoge trap op het hoofd van Axelsson. Weer kreeg hij enkele tellen rust, drie van de vier hoekscheidsrechters gaven er een vol punt voor en het duel was beslist.

In de finalepartij tegen de Spanjaard Juan Ignacio Fernández was Potma wederom verreweg de sterkste. Zelfs driemaal schopte hij de Spanjaard neer (een keer met knie en twee keer met low-kick) en pas bij de derde keer gaven de scheidsrechters een ippon (vol punt) en de partij was beslist en de titel een feit.

De 34-jarige ervaren lichtgewicht Peter Smit had zijn dag niet, in zijn eerste ronde-duel werd hij meteen uitgeschakeld. Alle vier hoekscheidsrechters en de hoofdscheidsrechter waren het erover eens: Cherfas Oleksandr uit Oekraïne was de sterkste. Oleksandr had meer initiatief dan Smit, de Sneker werd in een verdedigende rol geduwd en kon er in het drie minuten durende duel niet onderuit komen. Zijn teleurgestelde commentaar: “Het wilde voor geen meter. Er kwam bijna niks uit, ik was op.”

Debutant Daniël Leonora maakte meteen kennis met de wetten van dit niveau en werd al uitgeschakeld voordat de drie minuten voorbij waren. Hij startte goed, het duel ging snel op en neer met aanvallen van beide kanten maar ineens ging de 19-jarige Daniël neer na een knietje op zijn lever, door die kleine brok dynamiet de Rus Edik Sargasyan. Geëmotioneerd verliet Daniël de tatami, gearmd met sensei Frank Liew-On. Een uurtje later had hij het verlies alweer omgezet in nieuwe doelen. “Wat een hoog niveau, zag je hoe snel zijn low-kicks waren? Ik wil nu zéker verder bij de senioren.” De Rus werd uiteindelijk tweede, in de finale op scheidsrechterlijke beslissing door een Spanjaard verslagen.

10 opmerkingen:

 1. Loop naast mn schoenen van trots....!!!!!!!

  Maaike

  BeantwoordenVerwijderen
 2. goed gedaan jongens, gefeliciteerd met het behaalde resultaat.
  Gr. Tjalke en Kaya

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een kanjers!!!! Gefeliciteerd Mark, Klaas en Gert Jan!!! Peter, 'geen meter...' dat is al meer dan een heleboel anderen presteren! Daan, je hebt veel goede voorbeelden om je heen dus dat komt wel goed! Ook ik ben hartstikke trots op jullie allemaal. Wat zal het knallen op die sayonara-party! Veilige thuisreis allemaal!!!

  Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Have a save trip back HOME!!!!!!
  Brecht en Maaike

  BeantwoordenVerwijderen
 5. gefeliciteerd en goed gedaan!
  golan en sagy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. JAAA!!! goh, wat goed gedaan jongens!
  we zijn heel erg trots en blij!
  mark, klaas, gert jan van harte gefeliciteerd! super!!
  peter, je blijft voor ons een kanjer. daniel, je staat aan het begin van de weg naar de top. een gedurfd debuut, wat een lef!

  goede terugreis,

  dita en dave

  BeantwoordenVerwijderen
 7. GEWELDIG !!!
  Gefeliciteerd, allemaal.
  Goede reis en tot straks :)
  Glenn en Paulien

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een topresultaat voor de club! Ge-wel-dig! Echt heel veel respect!
  Goede terugreis, en we horen de verhalen nog...

  Osu!

  Wilbert

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Over TOPPERS gesproken!!!
  Van harte gefeliciteerd met deze geweldige resulaten! F&F staat op de Europese kaart, en hoe!!!
  Mark, Gert Jan en Klaas geniet van de prijzen; Peter nu dan 'voor geen meter'(het feit dat je op een EK staat ben je al een kilometer waard!!!), maar volgende keer beter en Daan: geweldig dat je er stond en met zo'n stimulans naar huis komt!
  Frank en Lillian: het zal je dojo zijn! Ere wie ere toekomt!!! Die krullen in je snor mogen daar voorlopig wel blijven zitten Frank en Lillian... elke dag weer even een dansje :-)!
  Ook de thuisblijvende familieleden gefeliciteerd; geef ze straks maar een extra dikke hug!
  Last but not least PR-man: dank voor de up-dates'! Het weblog heeft veel hits gehad gisteren :-)!

  Kortom: wij zijn bere trots op F&F!!! The Innerway rules the way :-)!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gefeliciteerd met deze prachtige resultaten!
  Well done!

  groeten Gert Koolmoes

  BeantwoordenVerwijderen